tiistai 22. maaliskuuta 2016

Varjakka - saari Oulunsalon edustalla

Kuukauden hiljaiseloa olen näköjään viettänyt blogimaailmassa. Muutaman kerran minulta on jopa kysytty, että missäs viipyvät tekstit...

Kaksi mainittavaa syytä löytyy. Ensimmäiseksi;  Jalat ovat pienestä onnetomuudesta johtuen toimineet huonosti. Jos jalat eivät toimi, ei pääse harrastamaan. Hiihtolomaviikolla kävelin tosin lähes päivittäin vakiokuntoutuslenkkini Syötteen maisemissa, Viisi kilometriä hidasta kulkua. Moottorikelkalla ajetut talvireitit soveltuivat huonosti toimiville jaloille myös :-) "Invareiteistä" ehkä myöhemmin.

Tosena syynä blogihiljaisuuteen on se, että kirjoitan fiilispohjalta. Ja nyt on ollut hiljaista.

Olen kuitenkin usein aikonut laittaa kuvakoostetta yhdestä lempipaikastani Oulun ja tarkemmin Oulunsalon edustalla. Viime keväänä meitä oululaisia suosivat sääolosuhteet jopa retkiluisteluun. Ainakin kahden viikon ajan merenjää oli uskomattoman kaunis ja lähes loputon luistelukenttä. Pyykkivuoret meidän taloudessa vain kasvoivat, kun päästelimme luistimilla yksin tai yhdessä meren jäällä. Emme omista retkiluistimia mutta tavalliset luistimet soveltuivat aivan hyvin luonnonjäillä luisteluun. 

Varjakan saaressa kävimme kahteen otteeseen. Varjakka on vanha "sahasaari", josta löytyy historiallisia rakennuksia. Entinen Oulunsalon kunta kunnosti niitä osittain, mutta työmaa jäi kesken. Kunnostettuna saaresta löytyy saaren päärakennus "Konttorila" ja muutama asuinrakennus sekä vanha paloasema. Paikassa on mukavasti historiaa ja luontoa. Jäätä pitkin olemme vierailleet saaressa usein jo Oulunsalossa asuessamme. Saarta lähestymme aina meren puolelta, sillä saaren edustalla olevassa kapeassa salmessa on tunnetusti virtausta. 

Saaresta löytyy myös nuotiopaikka ja sauna, joka on ymmärtääkseni myös vuokrattavissa. Kesäisin sinne pääsee omalla veneellä tai kapulalossilla. Kerran yritin selvittää lossin käyttöä, mutta en löytänyt tietoa siitä, kuinka lossi toimii/mistä avaimen saa.

Ylen linkki, jossa tietoa saaresta:

Varjakka


Kuvia viime kevään retkiltä:







Vanha paloasema



Konttorila

Auringonlasku jäällä

Ei kommentteja: