tiistai 12. huhtikuuta 2016

Ensimmäinen lasten metsäretkipäivä 12.4.2016

Osuipa silmiini jostain netin sivustolta päivän teema - Suomen ensimmäinen lasten metsäretkipäivä.

Lasten metsäretkipäivä

Tämän päivän sää on suosinut retkiä ainakin täällä pohjoisessa. Toivottavasti mahdollisimman moni on ehtinyt metsään lasten kanssa.

Omiani en metsään ehtinyt viemään tänään. Onneksi metsäpäiviä on tällekkin vuodelle kertynyt. Miltei kasvaa sienet ja naavat jo lapsissakin. 

Tyttären kanssa juhlistettiin metsäpäivää ja muutenkin keväistä päivää pullamehulla kahvilassa ja leikkipuistoretkellä. Retki voi hyvin tarkoittaa retkeä lähipuistoon. Lähiretkelle oivallisia paikkoja ovat tietysti myös lähiluontopolut. 

Oulusta löytyy muun muassa; 
Hieman kauempana meistä on Syötteen kansallispuisto, Rokuan kansallispuisto, Oulujärven retkeilyalue, Hiidenportti, Peurajärven retkeilyalue, Riisitunturi, Korouoma, Hossa. Oulangan kansallispuisto ja lukemattomat muut Suomen retkeilyalueet. Paljon on vielä meilläkin käymättä paikkoja. Helppoa on lähteä suunnittelemaan koko perheen reissuja kaikkina vuodenaikoina. 

Meillä on ajatuksissa muutamia kohteita ja tavoitteita. Pääasiassa olemme tehneet päiväretkiä ja esimerkiksi laavussa/teltassa yöpymisiä emme kolmen lapsen kanssa ole toteuttaneet. Meiltä puuttuu tällä hetkellä majoite, jota jaksaisi vähän kantaa ja johon kaikki mukana kulkevat kolme nuorinta sopisivat.  Esikoinen pääsi aikanaan nauttimaan lukuisista telttaöistä, jopa Islannissa, 

Vähän on suunnitelmissa ollut aloittaa yhden yön ulkoretket, joissa yövytään laavulla tai teltassa. Kesällä mahdollisesti....ehkä haastetta kehiin :-) Päiväretkiä on kuitenkin kiitettävä määrä ja yksi varaustupa-yöpyminenkin. Alla vielä linkkejä muutamiin retkiin: 


Vattukuru

Yöretki Rytivaaraan

Pyhitys

Livojärven Hirsniemi

Koronjää

Lasten kanssa retkien suunnittelussa on mielestäni tärkeintä se, että ei suunnittele matkoja liian pitkiksi. Omiemme kanssa kuljemme maksimissaan kymmenen kilometrin päivämatkan. Viidesluokkalainen kulkisi varmasti jo pitemmän matkan ja hänen kanssaan onkin ollut ajatuksissa tehdä äiti-poika retki, jossa yövytään vaikka juuri laavuilla, ennen sääskiaikaa. Laavulla poika yöpyikin jo kahden talviyön verran partioleirillä. Makuupussi oli retken jälkeen läpimärkä, joten retkeltä hymyillen palanneen sissin kanssa ei yhtään hirvitä lähteä yöpymään kauemmaksikin.

Olennainen osa lasten kanssa retkeilyssä ovat myös eväät ja retkien tauottaminen. Kiirettömällä fiiliksellä on huomattavasti hauskempaa. Välillä olemme myös käyttäneet vippaskonsteja varsinkin nuorimmaisen liikuttamiseen - 50 senttiä/kilometri. Ihan täydestä on mennyt ja töppönen on noussut kummasti.

Meidät ajoi lasten kanssa luontoretkille puhtaasti käytännölliset seikat. Oli huomattavasti mukavampaa viettää aikaa metsässä kuin kaupunkikerroksilla. Otsasuoni pullotti huomattavasti vähemmän ja pystyimme jopa keskustelemaan kahdestaan, kun pikkulapset leikkivät rannoilla/metsässä.

Kantorinkkakin meillä oli, mutta se oli  loppujen lopuksi aika vähällä käytöllä. En vain ollut tarpeeksi sissi vaihtamaan vaippoja jossain pöpelikössä. Suosimme ihan pikkulapsiaikoina enimmäkseen lähirantaa tai muita lähikohteita. Nykyisellään retkeily on jo paljon vaivattomampaa ja mieli tekee lähteä kauemmaksikin. Kokeilemaan lasten ja vanhempien rajoja. Jokainen muksu jaksaa jo vähän kantaa myös itse tavaraa. En ole mikään varustefriikki, mutta hankintalistalla on muutamia koko perheen yöretkiä helpottavia perusretkitavaroita. Isännän selkää helpottaisi esimerkiksi huomattavasti, jos hommaisimme toisen isomman rinkan muonien kantamiseen. Majoite on myös katselussa. Makarit löytyvät jo. Kaikkea ei onneksi tarvitse ostaa kerralla ja suosin ostamisessa ajatusta "vain tarpeeseen".

On muuten kiva fiilistellä jo ensi kesän retkiä....Sen se auringonpaiste saa aikaan!
Ei kommentteja: