tiistai 10. toukokuuta 2016

Hepoköngäs - Puolangan komeus

Viikonloppuna ajelimme Oulusta Kajaaniin mutkan kautta. Keväällä on otollisinta aikaa käydä katsomassa vesiputouksia. Puolangalla pysähdyimme komeassa säässä Hepokönkäällä. 
Ajomatkan jälkeen suuntasimme heti Hepokönkään kahvilaan. Munkit olivat tuoreita ja niiden taikina oli tehty kahvilassa samana aamuna. Pihalla evästimme auringonpaisteessa munkit ja leivät. Kahvilan pihalta löytyy myös tulistelupaikka. Könkäällä sitä ei ole. 

Hepokönkäällä olemme vierailleet useamman kerran: talvella, keväällä, kesällä ja muistaakseni syksyllä myös....Hepoköngäs on ihanteellinen vierailukohde pienenä jaloitteluna tai vaikka lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi. Matkaa (baanaa!) parkkipaikalta on vain muutama sata metriä putoksen niskalle ja siitä alas könkään juurelle. Putousta pääsee ihailemaan alhaalta. Mittasuhteet paljastuvat, kun näkee ylhäällä olevat ihmiset.

Pojat innostuivat alhaalla menemään lähelle putousta. Ilma oli alhaalla happirikasta, sillä vesipisaroita leijaili ilmassa. Auringonpaiste toi oman säväyksensä putoukseen. Sateenkaari muodostui hienosti ilmaan. 

Hepoköngäs on entiseltä nimeltään Hevonperse (kainuulaisittain Hevonpersj?). Putouksella on pudotuskorkeutta oppaiden mukaan 24 m. Se on yksi Suomen korkeimmista ja komeimmista putouksista. Muistan, että se olisi rankattu joskus Suomen kauneimmaksi. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka!


Pieni kuvaaja

Könkään niska

Vanhaa metsääSateenkaari
Pienet ihmiset


Viimeiset lumet


Lapsen ottamaa kuvaa

Kahvila ja nuotiopaikka
Tuore munkki


Ei kommentteja: