maanantai 2. marraskuuta 2015

Karpalosuolla ja karpalokakkua isänpäiväksi!

Täällä Oulun korkeudella eletään ennätyslämmintä syksyä - kuten koko Suomessa Karpalosuolle pääsee vieläkin. Olen oman osani kerännyt. Jossain vaiheessa syksyä otin pimenevälle suolle otsalampun mukaan avukseni. Ja kappas, sehän toimi. 

Karpaloita on kertynyt ruhtinaalliset 15 litraa. Karpalohulluus on peruja lapsuudestani. Äitini kuljetti minua karpaloreissuilla. Hänellä oli tapana kerätä paljon karpaloita ja talvella äiti sitten möi karpalokääretorttuja paikallisilla "Naisten messuilla". 

Pienen - noin kahdenkymmenen vuoden - tauon pidin karpalonpoiminnassa. Kunnes sitten eräänä päivänä löysin itseni suolta. Näpit jäätyivät ja varpaat myös. Punaisen marjan perässä ravaaminen kuitenkin aiheutti mustikanpoimintaa suuremman hulluuden. Kylmyys tuntui luissa ja ytimissä, mutta lisää piti poimia.

Karpaloista keitän kiisseliä ja laitan aamulla smoothien joukkoon tai syön sellaisenaan. Vanhemmalla iällä ne maistuvat jopa hyvältä. Kotikorkeuksilla olen käynyt karpalossa kaupunkisuo Huutilammella tai Pilpasuolla. Huutilammen suo oli tänä vuonna ihan täynnä marjoja. Paljon jäi keräämättä. Enää en kuitenkaan suolle mene. Vannomatta ehkä paras?

Isännän karpalokakku ja kakun tarina:

Kakku oli hyvää. Siitä piti tulla alunperin juustokakku, mutta kerma jäi kauppaan. Yön pimeinä tunteina ja pienen keskustelumme saattelemana Itse Isäntä loihti kuitenkin uuden reseptin. Resepti oli hyvä ja kakku kelpasi vieraille, kuten kuvasta näkyy. Tästä syntynee versio myös isänpäiväksi. 

Tee näin (teksti leipurilta itseltään):

Pohja: 4 munaa, 2dl sokeria, 2 dl gluteiinittomia jauhoja, 1/2dl kaakaojauhetta, 2 tl leivinjauhetta.
Tehdään rengasvuokaan, paistetaan 175°C 30-40 min

Täyte: 1 prk (180g) maustamatonta tuorejuustoa
6dl tuoreita karpaloita (300g), 1/2dl sokeria, tehosekoittimessa mössöksi
Liivatejauhetta 2tl (tai 4 liivatelehteä liotettuna ja puristettuna), sekoitetaan mössöön.
Mikrotetaan 1-2 min, kunnes on kuumaa.
Pohja halki, levitetään tuorejuusto, sen päälle karpalohyydyke. Toinen kerros päälle.

Päällys: 1 levy tummaa suklaata, n 50g voita 
Sulatetaan kattilassa (ei keitetä) miedolla lämmöllä ja sekoitetaan tasaiseksi
Levitetään kakun päälle ja koristellaan muutamalla karpalolla
Tarjotaan esim kermavaahdon tai vaniljakastikkeen/jäätelön kanssa.
Tää ohje ulkomuistista - eli caveat emptor.



Pala raadeltua kakkua

Pimenevän auringon alla

Karpaloita

Todistetusti Huutilammella

Karpalonpoimijat työssään

1 kommentti:

aimarii kirjoitti...

Nyt harmittaa, sillä tänä syksynä en karpaloita kerännyt. Syy, että niitä oli niin toivottoman vähän, just ollenkaan lähisoillani.
Resepti houkuttaa kokeilemaan, kaipa se pakastetuista karpaloistakin onnistuu.
Luin blogisi alusta lähtien. Kiinnostaa, sillä olen itsekin retkeilykärpäsen puraisema.